De afdrukkwaliteit van de laserprinter verbeteren

lege toner

De goede eigenschappen van een laserprinter zijn snelle prints, een mooie kleurdichtheid en een scherpe afdrukresolutie. Toch kan het soms wel eens voorkomen dat er wazige documenten uit de printer komen. Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben.

Reinig de printer regelmatig

Het eerste wat belangrijk is om goede, scherpe afdrukken te behouden is door de printer regelmatig schoon te maken. Deze printer bevat namelijk toners waarin kleurenpoeder zit. Hierdoor kunnen kleine stofdeeltjes zich op gaan hopen. Dit heeft tot gevolg dat de afdrukkwaliteit naar beneden gaat.

Haal eerst de stekker uit het stopcontact. Neem een speciale laserprinter reinigingsdoek en schoonmaakmiddel wat geschikt is voor kunststof oppervlakken. Wrijf met de doek heel zachtjes over de buitenkant. 

Haal vervolgens de papierladen en de toner uit de printer. Maak deze ook schoon met een droge doek. Vervang een eventuele lege toner door een nieuwe. Druk nu een reinigingspagina af. Is het resultaat nog niet naar wens, herhaal deze stappen dan net zo vaak tot het gewenste resultaat is bereikt.

Toners op een veilige plek bewaren

Toners van de laserprinter kunnen snel beschadigd raken. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit optimaal blijft kan je ze daarom het beste bewaren op een koele, veilige plek. Doe dit bij voorkeur in de originele, ongeopende verpakking.

De DPI-instellingen wijzigen

Ga je foto’s of heldere afbeeldingen afdrukken? Maak dan geen gebruik van verkleinde afbeeldingen en maak gebruik van de hoogst mogelijke resolutie. Hoe hoger de resolutie is, hoe meer de dots per inch, ook wel dpi genoemd. 

Deze instellingen kan je aanpassen in de applicatie en printerinstellingen. Dit doe je door voor de hoogst beschikbare optie te kiezen. Nadat je dit gedaan hebt zal de printer weer perfecte afdrukken gaan maken.

Gebruik het juiste papier

De beste oplossing voor problemen met de printer is gebruik te maken van het juiste soort printpapier. Omdat laserprinters vooraf worden gekalibreerd hebben deze papier nodig van een hele goede kwaliteit. Dit komt namelijk de kleurverzadiging ten goede.

Wijzig de afdruksnelheid

Ook de afdruksnelheid heeft een grote invloed op de kwaliteit van de afdrukken. Indien deze te hoog staat kan dit zorgen voor verkleuringen. Staat deze te laag dan kan er overmatige kleurverzadiging ontstaan. 

Je kan dit heel eenvoudig aanpassen in de printerinstellingen. Om het beste resultaat te bereiken kan je daarom experimenteren tot de afdrukken het gewenste resultaat hebben.

Zet de printer op een koele plaats

lege toner

Laserprinters kunnen slecht tegen warmtebronnen. Ze functioneren het beste als je ze op een plaats zet die koel, donker en vochtvrij is. Het is daarom heel belangrijk om de printer niet in de buurt van andere computers te zetten of andere apparaten die veel warmte afgeven.

De reden hiervan is dat de toner hierdoor kan uitdrogen. Dit zal tot gevolg hebben dat de printer slechte afdrukken produceert. Dit is natuurlijk zonde aangezien je deze problemen makkelijk voorkomt door de printer op een geschikte plaats neer te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *