Maximale precisie

Ik raad iedereen aan om het volgende te doen: ga een GameCube kopen! Daarop is mijn favoriete spel te vinden: Super Smash Bros. Melee. Pak een Gamecube controller en speel mee!

Wat maakt dit spel zo mooi?

De schoonheid van het spel zit hem in twee dingen: snelheid en precisie. Het is een vechtspel waar je de ander moet raken met aanvallen. Naarmate je ze vaker raakt worden ze steeds verder weg geduwd door de aanval. Dat is ook de bedoeling, ze over de rand heen te kiepen. Maar hoe je iemand raakt maakt uit. Omdat zij tegen hun wil in geduwd worden na een slag kan je daar profijt uit halen. Door ze op de juiste plek te raken kan je ze zo wegduwen dat ze kwetsbaar zijn voor nog een aanval. Dit kan je dan blijven herhalen totdat ze zodanig beschadigd zijn dat ze te ver weg vliegen. Tegelijkertijd zijn bepaalde combinaties alleen mogelijk als ze al schade geleden hebben. Dit betekent dat men met uitgekiend spelen iemand compleet kan wegvagen. Maar daar moet je wel precies voor zijn. Maar het is meer dan precisie, je moet ook erg snel zijn. Als je namelijk te langzaam bent. Kunnen ze zich herstellen voordat je ook maar de kans hebt gehad om ze te grijpen. Tegelijkertijd kunnen ze onverwachte dingen doen. Dan moet je niet alleen snel en precies zijn, je moet dan ook gissen wat zo een speler zou doen op dat moment. Dit noemen ze een “read”, of “gelezen”, zoals een open boek dat zou zijn. Dat dit zo intens is kan alleen omdat je zo snel moet zien. Met die druk om iets complex te doen op een nieuwe manier met weinig beslissingstijd geeft de ruimte om mensen psychologisch te bespelen.

Lezen

Dat is dan ook wat de allerbeste als geen ander kunnen. Ze kunnen kijken naar jouw karakter en zien wat je patronen zijn, wat je doet als je onder druk staat. Zo lijkt het bijna alsof je tegen Magere Hein speelt. Wat je ook doet, hij lijkt klaar te staan met zijn zeis. Maar mijn favoriete speler doet dit juist totaal niet. Mew2King, een jongen met autisme, heeft zich volledig overgegeven aan het spel. Hij kijkt met computersimulatie naar wat nou precies precies is. Elke pixel op het scherm, elke milliseconde die een aanval duurt, wat er exact computationeel gebeurt in de fasen, dat kent hij uit zijn hoofd. Zo een robot is een spektakel om naar te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *