Welke internetverbinding past bij jou?

Tegenwoordig worden we allemaal plat geslagen met verschillende reclames over het snelste internet, maar pas “het snelste internet” wel bij jouw? Hieronder leer je meer over welke soorten internetverbindingen er op de markt zijn en welke nu het beste bij jouw past. Deze verbindingen zijn vrijwel allemaal verkrijgbaar bij de grotere providers zoals ziggo, kpn en Tele2. Er zijn op het moment drie standaard internetverbindingen op de markt. Zo heb je kabel, glasvezel en DSL. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze drie, en voor welke kun je het beste kiezen? Via verschillende sites kun je deze verbindingen vergelijken met elkaar maar hieronder vind je een korte uitleg over alle drie zodat je de beste beslissing kan maken. 

DSL 

DSL is een wat oudere versie van internetverbindingen. DSL staat voor Digital Subscriber Line. Deze verbinding bestaat uit koperen bedrading die door een wijk heen loopt. Deze kabels komen uit op de wijkcentrale. Doordat het van koper is betekent het: hoe verder je weg van de wijkcentrale zit, hoe trager je internet is. Dit komt door de ruis die elke kabel van koper bevat. Ruis is de verstoring van een verbinding, hoe langer de kabel, hoe meer ruis dus. Deze verbinding is vaak relatief wel wat goedkoper dan de volgende twee genoemde verbindingen. 

Kabel 

Kabel gaat via een andere kabel, namelijk een coax kabel. Deze kabel is oorspronkelijk gelegd als tv-kabel. Dit is de meest standaard internetverbinding die tegenwoordig gebruikt wordt. Om je kabel ook als internet kabel te gebruiken heb je een apparaat genaamd een kabelmodem nodig. Deze maakt verbinding tussen je computer en je kabel. Waar de DSL kabel vrij fragiel is heeft de reguliere kabel een beschermlaag. Hierdoor komt er minder ruis en dus minder snelheidsvertraging van je internetverbinding. Deze verbinding is wel alleen verkrijgbaar in een pakket samen met een tv-abonnement. Deze verbinding is zeer betrouwbaar waarbij je er niks van merkt dat een gehele wijk verbonden is met een kabel.  

Glasvezel 

Een Glasvezelverbinding is de nieuwste verbinding op de markt. Deze verbinding stijgt dan ook heel snel in populariteit. Dit komt doordat glasvezel internet het snelste internet is dat er op dit moment verkrijgbaar is. Dit komt doordat deze verbinding geheel is gemaakt met als doel het verbinden met internet. Bij veel nieuwbouwhuizen is er al aan gedacht om een glasvezelverbinding aan te leggen, maar voor degene die dit nog niet hebben kost het veel tijd en is het vrij duur om zo een kabel aan te leggen.