Welke soorten cybercriminaliteit zijn er?

Met het coronavirus zijn de meesten van ons aan huis gekluisterd. Alle werkzaamheden zijn vanuit huis. Sommige mensen vinden dit fijner dan gedacht, anderen missen de sociale contacten. Ook is het soms lastig om alles te combineren nu iedereen thuis is. Doordat we met zn allen veel thuiszitten, maken we misschien gebruik van onbeveiligde netwerken. Dit is dé kans voor cybercriminelen om toe te slaan. Maar wat voor soorten cybercriminaliteit zijn er eigenlijk? Hieronder een lijstje.

  • Een virus is een klein programma dat de werking van je computer verstoort. Een virus kan gegevens op je computer beschadigen of verwijderen, je e-mailprogramma gebruiken om zichzelf te verspreiden of zelfs je hele harde schijf wissen.
  • Malware
    Malware (malicious software) is een verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking, vaak wordt dit ook een virus genoemd.
  • Phishing
    Het per mail op zoek gaan naar informatie door criminelen wordt phishing genoemd. Via de mail lijken een bank of creditcardmaatschappij te vragen om bijvoorbeeld inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere persoonlijke informatie. Onthoud dat een bank dit NOOIT aan jou gaat vragen.
  • Ransomware
    Ransomware is een computervirus dat probeert je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Ransomware kaapt je computer door bijvoorbeeld documenten en foto’s te blokkeren waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. Het virus meldt dat je een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. Betaal niet! Betalen geeft geen enkele garantie op een werkende oplossing en je beloont criminelen voor hun gedrag.

Wil jij je beschermen tegen cybercrimininelen? Kies dan voor de beste VPN verbinding die er maar is. Lees hier meer over op https://goodvpnservice.com/